Breaking News

SERVEI DE CANGURATGE

Acollida matinal i franja de migdia i tarda

SERVEI DE MENJADOR

Servei mitjançant càtering extern

EXTRAESCOLARS

Franja de migdia 12:30 a 13:30 i tarda de 16:30 a 17:30h

L'ESCOLA

30 de maig 2014

EXPERIMENTAR AMB LA FOTOGRAFIA (III): DIA DEL PROTAGONISTA A P3

En Daniel Giralte, pare de la Mar de primer i la Nora de P3, ens fa arribar un fantàstic article del "Dia del Protagonista" de la Nora, on van aprofitar per experimentar amb la fotografia instantània amb els companys de classe. En va resultar una estona ben divertida i diferent per a tots!


És el tercer article del Daniel que també va explicar-nos com havia anat el dia del Protagonista de la Mar a P3, allà pel 2011, uff com passa el temps! Moltes gràcies per fer més gran el blog!

Us animem a fer-nos arribar aquestes experiències compartides, fent-nos arribar les vostres opinions, aquells articles que heu trobat interessants relacionats amb la nostra línia d'escola, informacions que puguin ser d'interès per al conjunt de famílies o les cròniques de les vostres experiències amb els infants a l'escola.

ÀUDIO DE LA XERRADA D'EN CARLES PARELLADA A L'ESCOLA EL VINYET


El passat 19 de març, a l'escola, vam gaudir de la xerrada que ens va oferir en Carles Parellada sobre el tema "Escola i família: acompanyar el desenvolupament i benestar dels infants‏".

Ens hi varem trobar moltes persones de l'escola, i de fora de l'escola, interessats en escoltar en Carles Parellada, representant de la pedagogia sistèmica, un moviment molt potent actualment a Catalunya.

Avui us podem oferir l'àudio de la xerrada que en Sergi va poder enregistrar, amb l'autorització d'en Carles, per a que aquells que us ho vàreu perdre també en pugueu gaudir. 

27 de maig 2014

VIII SETMANA DEL MEDI AMBIENT DE SOLSONA 2014

Aquest dissabte comença la 8a Setmana del Medi Ambient de Solsona, amb un munt d'activitats que inclouen espectacles i tallers per a la canalla i que poden ser del vostre interès.

Dissabte, 31 de maig
  • 16:00h Plaça del Camp
  • Espectacle PEP VERDURETES i tallers d'educació ambiental per a famílies
  • 20:00h Teatre Comarcal
  • Documental TIPPI A L'ÀFRICA
Divendres, 6 de juny
  • 17:30h Plaça del Camp
  • GIMCANA del Consell d'Infants i Adolescents de Solsona sobre la neteja i el civisme: "Cada cosa al seu lloc"
Dissabte, 7 de juny
  • 9:00h Plaça del Camp
  • Sortida per PENJAR CAIXES NIU elaborades en els tallers del dia 31 de maig
Diumenge, 8 de juny
  • 11:00h - 14:00h i 16:00h-19:00h Deixalleria de Solsona
  • Jornada de portes obertes a la deixalleria amb l'inflable del "Pop del reciclatge".

MENÚ JUNY 2014

Aquí teniu el darrer menú del curs 2013-2014. Això s'acaba!


26 de maig 2014

SOL·LICITUD DE BECA MENJADOR CURS ESCOLAR 2014-2015


S'ha obert el període de presentació de sol·licituds de beques pel menjador escolar per al curs vinent 2014-2015.

Tots aquells que hi esteu interessats sapigueu que teniu de plaç fins el 28 de juny per presentar-les als consell comarcal.

Podeu demanar beca si teniu més de 3 km de distància (obligatoris) o bé per motius socioeconòmics (no obligatoris).

Us adjuntem els dos impresos (fixeu-vos bé quin és el que us pertoca); a l'escola també n'hi haurà, per si us en fan falta!

Per a qualsevol dubte no dubteu a preguntar.

23 de maig 2014

QUI NO DEMANA, PATEIX GANA - LA MARINA PER FI TINDRÀ ASCENSOR.

Foto: Llibert Teixidó
La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat i l'Ajuntament de Badalona han acordat avui en una reunió la construcció i el cofinançament d'un ascensor per a l'escola  Baldiri Reixac després de les protestes de les famílies

La Marina, de 5 anys i amb problemes de mobilitat, per a la que la seva família, l'AMPA, i el seu col·legi, el Baldiri Reixach de Badalona, reclamaven des de fa anys la instal·lació d'un ascensor perquè la menor pogués seguir amb normalitat el seu itinerari acadèmic, que el curs pròxim la portarà a fer primer de primària al pis superior de l'edifici de l'escola, per fi tindrà ascensor.

El centre està pendent d'una reforma global i això ha servit d'argument per endarrerir l'obra individual de l'ascensor. No obstant, no hi havia alternativa i finalment es buscarà una manera d'instal·lar-lo que no afecti la remodelació posterior. Una opció és que es faci a l'entrada. El cas és que una de les dues raons que tenen el col·legi en protesta sembla solucionat. L'altre és la línia de P-3 que el centre perdrà al setembre si Ensenyament no canvia d'opinió. I no sembla que ho faci.

21 de maig 2014

QUE NO PARI MAI LA MÚSICA! DÓNA LA NOTA

QUE LA MÚSICA CONTINUÏ FORMANT PART DE L'EDUCACIÓ DELS NOSTRES INFANTS!

Avui volem fer-vos arribar la iniciativa del CdA Pau Casals, per a reclamar que la música no desaparegui de la formació dels nens i nenes:
"Des del CdA Pau Casals estem duent a terme un projecte on ens agradaria que participéssiu tots els centres educatius de Catalunya que creieu que la música és un element importantíssim i bàsic per l’educació dels nostres alumnes. 
La nostra intenció és explicar al món, que estimem la música, que és indispensable pel nostre dia a dia, que ens acompanya en molts moments importants del la vida i volem que continuï sent indispensable en l’educació dels nostres infants. 
Què us proposem 
Canteu amb tots els vostres alumnes la cançó “Mirall de Pau” composada per l’ocasió, simultàniament amb la resta d’escoles i instituts de tot Catalunya.
Ompliu de música els vostres patis, aules, carrers, places … el proper dia 6 de juny de 2014 a les 11 del matí."

20 de maig 2014

APUNTA'T A LA FESTA DE FINAL DE CURS!


Benvolgudes famílies, 
Ja us podeu inscriure a la festa de fi de curs, que serà el dia 8 de juny, a l'escola trobareu els llistats per poder apuntar-vos a:

  • DINAR (cal pagar a secretaria)
  • TASQUES (tallers, muntar taules, muntar i desmuntar carpa, amanides...)
  • CONCURS DE PAELLES
El preu del dinar serà: 5 € adults i 2,5 € infants.


ACTIVITATS I HORARIS DE LA FESTA

11.00h Ens trobem a la deixalleria per gaudir de l'inflable més gran de l'agència de residus de Catalunya POP DEL RECICLATGE.
11.30h Ens trobem a l'escola per començar els TALLERS INFANTILS i les paelles.
13.30h DINAR nens/es
Tot seguit dinarem els pares/mares i els nens gaudiran de les ACTIVITATS que els prepararà l'Agrupament Escola Pare Claret de Solsona.


CONCURS DE PAELLES D'ARRÒS


Després de la bona acollida que va tenir l'any passat, enguany tornem a organitzar el concurs de paelles d'arròs. Cal que es muntin diferents grups, organitzats per un cuiner, que actuarà com a responsable per fer una paella per un mínim de 20 comensals. El cuiner serà l'encarregat d'organitzar amb el seu grup tots els elements que facin falta per fer la paella. Cada grup s'encarregarà de portar tot el seu material (paella, fogó i bombona, ingredients...) i vetllarà per deixar el seu espai de cuina tal i com el trobi el dia de la festa (net i polit). Per tal de coordinar els grups, també trobareu una graella per apuntar-se on caldrà indicar el nom del cuiner organitzador o del grup. L'Ampa es farà càrrec de les despeses dels ingredients i properament us enviarem els establiments on els podeu anar a comprar.

Cal que us apunteu abans del dia 30 de maig (tant els assistents com els grups de paelles). És molt important per poder organitzar al detall el dia de la festa i sobretot el dinar.


Animeu-vos!!!

19 de maig 2014

CONVERSES SOBRE EDUCACIÓ AL VINYET: RAMON BESORA


Divendres, 23 de maig, RAMON BESORA presentarà una experiència de creació poètica a l'escola que Miquel Martí i Pol va qualificar com "Una experiència única, potser irrepetible"

Ramon Besora és mestre (jubilat) va treballar la poesia de Miquel Martí i Pol amb els seus alumnes, el varen anar a visitar, varen dibuixar els seus poemes, etc. i mica en mica els va anar transmetent el cuquet per a la poesia. De tot aquesta experiència n’ha editat algun llibre. Ens explicarà la seva experiència viscuda en aquest procés amb els infants. Actualment també és president de l’Associació d’amics de Miquel Martí i Pol.

L'acte tindrà lloc a les 20:00 h de la tarda a l'escola el Vinyet.

Acte obert a tothom.

Cal inscriure’s prèviament: a la secretaria de l’escola o per telèfon 973 48 07 77

UN DIA A JUGA-LA

Des del gener d’aquest any l’entitat Juga-la, que es dedica a crear espais de joc des de la mirada de l’educació viva, està oferint una activitat extraescolar a l’escola.

Amb aquest temps de vida s’ha anat consolidant un grupet de nens i nenes que cada dimarts arriben amb moltes ganes de jugar, sentir, experimentar i viure dues horetes plegats un munt d’experiències.

Setmana rere setmana tenim l’oportunitat de viure moments especials de joc, instants de creixement dels infants que venen a Juga-la!

Les trobades ens permeten anar-nos coneixent i observar què tenen ganes de fer, en quin moment estan i què necessiten que preparem per a que el joc “de ser” entri en acció.

Preparem les sales en ambients de joc on elles i ells decideixen moure’s segons les ganes que tenen aquella tarda, amb múltiples propostes, oportunitats i, també, límits.

Ens trobem, deixem cosetes i berenar i comença l’aventura! 

Visitem temples plens de passadissos,
estructures on hi dormen rat-penats,
els llocs precisos per a guardar tots els gegants de carnaval,
barques que permeten fer salts,
lluites amb feres gegants,
pintures que ens permeten trobar monstres terrorífics,
amagatalls per a observar,
reptes penjants,
temps per estar,
històries fascinants,
materials per idear,

mirades per conèixer a l’altre...

Tot això és el que ens anem regalant durant l’estona que compartim i, arribat el final, ens ajuntem tots i totes: nenes i nens i famílies i, un conte ‘màgic’ fa que tanquem el dia per la setmana vinent tornant-nos a trobar. 

Si teniu ganes de conèixer i viure l’activitat d’aprop us convidem a passar una estona amb Juga-la. També obrim la possibilitat que els infants puguin venir algun dia de forma esporàdica, amb previ avís al telèfon 685698240 (Anna).

13 de maig 2014

EL TEOREMA DE PITÀGORES AMB MATERIAL MONTESSORI


Tots recordareu allò de "en todo triángulo rectángulo, el cuadrado de la hipotenusa es igual a la suma de los cuadrados de los catetos", que sonava raríssim, i que feia que se'ns escapés una mica el riure per allò de... "los catetos". 

Era una de les fórmules magistrals que havíem de memoritzar (i punt!) per tal de poder resoldre aquells problemes que ens posava el profe de mates i que, personalment, sempre havia pensat que eren una absurditat, perquè pensava que dibuixant el triangle amb la mida dels "catetos" i medint amb el regle, ja em sortiria la mida de la hipotenusa. Innocent de mi, això va funcionar fins que ens va demanar infinits decimals i clar... el regle no hi arribava i em vaig haver d'aprendre la frase tant si com no.

El que no ens van explicar mai era la demostració d'aquest "dogma de fe", no obstant, hi ha maneres molt visuals de comprovar-ho, amb material Montessori, amb Legos, amb cartolines... 

Comprovem-ho amb el material:

1- Treiem tots els quadrats vermells. 
2- Treiem tots els quadrats verds i blaus. 
3- Posem tots els quadrats blaus i verds dins el quadrat gros, a veure si hi caben.
4- Posem els quadrats vermells que hem tret dins els quadres petits, a veure si hi caben.

No en falta ni en sobra cap, el Teorema està comprovat!


Evidentment molts nens encara són petits per a explicar-los el Teorema, però fent-ho com a joc sensorial amb Legos, pot ser ben divertit!

Primer muntem els quadrats dels dos catets i el quadrat de la hipotenusa.  


Si ajuntem els dos quadrats dels catets seran igual al quadrat de la hipotenusa? 
Comprovem-ho formant un quadrat igual de gran que el groc. 


Si! Queda un quadrat igual! Per tant, és veritat, la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa. 


I ara, una demostració amb aigua de Teorema que és fascinant!



08 de maig 2014

LA FAPAC DENUNCIA EL TANCAMENT DE LÍNIES EN ESCOLES AMB DEMANDA SUFICIENT

Roda de premsa FaPac. Foto diarieducacio.cat
La FaPaC denuncia el tancament de línies de forma injustificada en escoles amb demanda suficient i rebutja l'increment de la ràtio a les aules

La FaPaC exigeix que es mantinguin les línies a les escoles on hi ha demanda i reclama al Departament d'Ensenyament que aposti per ràtios més baixes ja que influeix en la millora de resultats.

Les famílies afectades anuncien que no es quedaran impassibles davant la situació de privatització de l'escola pública. 

Comunicat de la FaPac

Barcelona, 6 de maig de 2014

Com ja vam denunciar en roda de premsa de principis del mes de març, hi ha municipis que han tancat línies abans de les preinscripcions. A aquest fet se suma ara l'anunci, per part del Departament d'Ensenyament, de tancament de línies en escoles on sí hi ha hagut preinscripcions suficients com per mantenir-les obertes, degut a increment de ràtios en escoles concertades.

Un exemple és que en centres educatius de dues línies amb 35 o 40 demandes, volen tancar una i reubicar les 10 o 15 places restants en altres centres, quan podrien continuar les dues línes amb 17 o 20 alumnes per aula.

La FaPaC denuncia que aquesta estratègia és clarament manipuladora i una autèntica maniobra per incrementar la ràtio a les aules i per privatitzar l'educació. A les Comisions de Garanties d'Admisions -que vetllen pel compliment de les normes d'admissió-, s'està informant que augmenten les ràtios de les escoles concertades.

Volem les mateixes línies però amb ràtios més baixes. Tothom sap que la qualitat de l‘escola va lligada directament a factors com la ràtio d’alumnes per aula. Estudis americans com el de Susan Dynarski (*), o de casa nostra, com el de Toni Argent, així ho expliquen.

No té massa sentit que des del Departament d'Ensenyament s’ignorin aquestes dades i s’arribi a dir -sempre de manera verbal- que no està demostrat que la ràtio baixa millori els resultats. Prou mentides i una mica de rigor. El que no existeix és cap estudi que digui el contrari, o sigui que amb una ràtio alta es tinguin millors resultats.

Pensem que si cal tancar alguna línia que sigui abans de la concertada que de la pública.

La FaPaC s'oposa al tancament de línies per incrementar la ràtio per sobre dels 25 alumnes per aula independentment de la titularitat de l’escola. La qualitat de l’educació ha d’estar per sobre de la necessitat compulsiva d’estalvi del govern de la Generalitat.

Els governs actuals ens estan desmantellant tot el que ens correspon com a ciutadans. Estan abusant del poder empobrint la ciutadania no només econòmicament sinó també educativament.

La FaPaC alerta que si no denunciem i ens movilitzem només podran estudiar aquells que tinguin un nivell retribuitiu alt, i l’educació superior ja no estarà a l’abast de totes i tots. Ja comencem a patir les conseqüències d’aquestes polítiques en l’àmbit universitari amb uns preus de les matrícules fora de l’abast de moltes famílies i amb una política de beques que no compensa aquests desequilibris. 

La FaPaC confia que el Departament d'Ensenyament es repensi el fet de continuar tancant línies i escoles perquè les famílies no ens quedarem de braços plegats.

És el nostre dret i patrimoni com a ciutadans gaudir d'una educació gratuïta, de qualitat, en català, inclusiva, democràtica, laica, participativa, diversa, i per a tothom, i no permetrem una degradació curs rere curs d'aquesta escola que tenim.

Referències: 

07 de maig 2014

PASSET A PASSET... CAP A L'ESCOLA NOVA!


HEM FET UN PAS! Aquesta ha estat la frase estrella d'avui. Sembla que pel que fa a l'escola nova tot l'any és Nadal, per allò que diuen del pas de pardal... a veure quan agafarem embranzida!

Avui ens han presentat el projecte bàsic de l'escola nova. Hi érem equip directiu, mestres, pares, mares, avis, els que hem pogut anar-hi... tots delerosos per veure què ens explicaven i amb el neguit interior de suposar que potser era demanar massa que el projecte vingués amb un calendari i uns calerons assignats. No hi ha hagut sorpresa.

La immediatesa amb que cal transmetre a tots aquells que avui no heu pogut estar a la presentació del projecte bàsic de l'escola, fa difícil fer tant ràpidament una valoració sopesada sobre el que ens han explicat avui i les sensacions que ens hem endut a casa. 

L'Ajuntament en la seva pàgina web fa una descripció acurada del que ha estat una llarga exposició, el major pes de la qual ha recaigut en l'arquitecte del Departament d’Ensenyament Joan Ramon Dacosta, amb la col·laboració de la cap de servei, Maite Minguez, que ens ha explicat fil per randa com ha dissenyat la nostra escola. El detall i el coneixement amb que n'ha parlat, sincerament, ens ha transmès que el projecte està molt treballat i pensat i que amb aquest nivell de concreció tampoc ha de costar gaire arribar fins al projecte executiu de l'escola. De fet, preveuen acabar-lo a finals d'any o inicis de l'any vinent, tot i que tampoc no ho han volgut concretar, suposem que per no fixar-se terminis. 

A més de l’alcalde, David Rodríguez, i la regidora d’Educació, Encarna Tarifa, a l’acte d’avui hi han assistit el director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez, així com Carmen Esteban, cap de la secció d’obres i manteniment del departament. No han avançat el calendari d’execució, ja què prèviament falta la redacció del projecte executiu, i la disponibilitat pressupostària de la Generalitat per poder treure les obres a concurs. També ha assistit a l’acte l’inspector del Departament, en Jordi Vidal. 

Ens han presentat el projecte de l’escola nova per una sola línia, capdavantera en estalvi energètic, que constarà de dos edificis annexes. Un edifici que albergarà dues plantes, amb les aules d'infantil orientades a sud amb accés directe al pati, direcció, secretaria, administració, biblioteca, despatx d’ampa, i menjador amb cuina pròpia a la planta baixa i les aules de primària, orientades a nord, al pis superior amb tres aules complementàries i sala de professors. El segon edifici correspondrà al gimnàs, tarima elevada per representació d’actes (teatre, concerts...) vestidors i serveis del pati. Aquestes instal·lacions ocuparan la parcel·la de 9.000 metres quadrats on s’ubicarà el nou centre, amb una superfície construïda de 2.450 metres quadrats. Es deixarà una amplia zona arbrada que separarà els espais del centre escolar amb la carretera de Sant Llorenç.

S'han projectat tres patis: el d’educació infantil, que tindrà una part de sauló i una altra de terra de cautxú reciclat; un altre de general de l’escola, que serà de sauló amb un espai arbrat, i l’àrea de pista esportiva amb paviment de formigó on s’hi deixaran graderies baixes aprofitant el desnivell del terreny. També s’ha previst un espai per a poder fer-hi l'hort. 

S'ha de destacar que, de manera excepcional, el projecte de la nostra escola s'està fent internament des dels serveis tècnics del mateix departament i això evita licitacions per la redacció del projecte a tècnics externs.

Se l'han mirat "amb carinyo", que es sol dir. S'han atès peticions fetes durant tots aquests anys de travessia cap a l'escola nova, com el fet d'incidir en l'ús d'energies renovables (caldera de biomassa, plaques solars i ventilació sota coberta principal per atendre necessitats estacionals). S’ha previst atendre les necessitats relatives al projecte educatiu de l'escola, com el fet de dissenyar passadissos que permetin treballar-hi o la possibilitat que el grup dels petits treballi de manera independent, amb un passadís que comuniqui les classes de P3, P4 i P5.

Agraïm molt la feina feta per tots per arribar fins aquí, concretant que ens ha agradat l'escola que projecten, però caldrà continuar treballar de valent perquè la nostra escola esdevingui una realitat i la puguin gaudir i disfrutar els que realment la necessiten: els nens i nenes del Vinyet.



Als mitjans: La Vanguardia - Regió7 - 3/24 - Vilaweb - Nació Solsona

CANYA AMB LES MATEMÀTIQUES! - COMPETÈNCIES BÀSIQUES

La Generalitat ha donat instruccions a les escoles perquè reforcin la geometria


Un article de El Periódico

La primera vegada que li van explicar a classe com es pot calcular la superfície d'una circumferència, a la Xènia li va sonar tot a xinès. La segona vegada, quan per fi va comprendre què era el misteriós número pi, ja ho va veure una mica menys complicat. Ahir, després de la prova de competències bàsiques, quan se li va demanar que valorés la dificultat del test de matemàtiques, la Xènia, que aquest any acaba la primària en un col·legi del Segrià, va estar dubtant entre marcar l'opció de fàcil o la de molt fàcil. «La veritat és que no era gens complicada, però al final he triat la casella de fàcil, perquè he pensat que potser m'havia pogut equivocar en alguna cosa», reflexionava la nena després de la prova matinal.

La geometria ha estat aquest any el cavall de batalla a les classes de matemàtiques de molts col·legis catalans, la matèria que, seguint les ordres de la Generalitat, més s'ha reforçat a les escoles de primària, després de cinc anys de fluixos resultats en les proves de competències bàsiques de sisè curs. «La resolució de problemes sobre l'espai i la forma és, sens dubte, una de les assignatures pendents del sistema», reconeixia al mes de març la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, durant la presentació dels resultats obtinguts en aquestes mateixes proves pels estudiants de quart d'ESO.

Per això, perquè encara no ens aclarim ben bé amb els angles i els perímetres, s'han donat instruccions perquè es canviïn algunes metodologies a les aules i perquè els professors incorporin la geometria «no com una matèria de final de cicle, sinó que es pot introduir abans, en cursos més baixos», indica el secretari general de Polítiques Educatives, Joan Mateo.

100.000 euros d'estalvi

Encara que les proves «són cada any una mica més complexes que l'anterior», la principal dificultat d'aquest any no ha estat de contingut, sinó de format: per primera vegada, els estudiants han de respondre bona part de les preguntes en un full separat, mitjançant el sistema de resposta múltiple, de manera que es podrà fer una correcció automatitzada de la prova. Això suposarà, a més a més, un estalvi superior als 100.000 euros, assegura la consellera, que fins ara contractava mestres de reforç perquè s'encarreguessin de corregir els exàmens. 

«Encara que tots els xavals saben com fer-ho, perquè se'ls ha explicat diverses vegades a classe, ja veureu com segur que n'hi ha més d'un que haurà de repetir el full», vaticinava nerviós, minuts abans de l'inici de la prova, Jesús Díez, director del col·legi Eulàlia Bota, al barri barceloní de Sant Andreu. A canvi, per compensar la complicació que el nou mecanisme de respostes pugui suposar per als alumnes, se'ls ha ampliat el temps d'examen, que dura una hora i quart, 15 minuts més que l'any passat.

També la Lu, alumna d'un col·legi públic de l'Eixample de Barce-lona, va marcar ahir la casella de fàcil en la seva valoració de la prova de competències de català, amb la qual es va obrir la jornada. «Ha estat bastant senzilla, la veritat», explicava la nena després de les proves. Un text molt adaptat de Moby Dick i un article periodístic del diari El Punt Avui sobre robòtica van ser la base per intentar comprovar com van els alumnes en comprensió lectora, una habilitat en què la millora en els últims anys ha estat notable.

En la redacció, que havia de ser de 10 línies, els alumnes es van haver d'inventar un robot i descriure'l. «Jo he parlat de dos robots bessons, el Tuxi i el Tobi, especialitzats a cuidar animals i domesticar-los», va explicar, orgullosa amb la seva idea, la Lu.

Enllaç a Proves de competències bàsiques 2014


ELS NENS SÓN UN PERILL!

UN ARTICLE GENIAL DE TOMÀS NAVARRO

Los niños son un auténtico peligro. Cuidado. Vigila. Están por todas partes. Estas diminutas máquinas de aprender nos están observando continuamente, siempre, incluso cuando creemos que no lo hacen, es más, llegan a ser capaces de aparentar que están despistados para poder observarnos mejor. Los niños son máquinas perfectamente diseñadas para aprender. Sus ojos, su piel, sus oídos, su sentido del tacto, su cuerpo y su mente están buscando continuamente estímulos nuevos e interesantes.

Pero eso no es lo más grave, créeme, lo más grave es que son capaces de asimilar e integrar lo aprendido de tal manera que pueden guardarlo en su extraordinaria memoria para recuperarlo cuando más les interese. Pero la situación se complica todavía más; no tienen bastante con estar vigilándonos continuamente, no les basta con recordar hasta el más mínimo detalle; sino que además son capaces de transferir y poner en práctica este aprendizaje en diferentes entornos. Pero todavía hay más, los niños son capaces de crear nuevas relaciones causales e incluso de extraer sus propias conclusiones que guiarán y dirigirán su conducta y su manera de relacionarse con el mundo a partir de lo que están viendo, sintiendo y experimentando.

Esto es terrible. Sinceramente terrible. Los niños siempre están aprendiendo, siempre. Aprenden por observación, por deducción, por inducción y por asociación; pero sobretodo, lo más peligroso de todo, es que aprenden por imitación y por modelaje.

¿Qué ejemplo somos para los niños que nos rodean? ¿Qué pueden ver en nosotros? ¿Qué conductas prosociales o incívicas les mostramos? ¿Qué estamos dando por normal? ¿Qué valores observan en nosotros? ¿Qué valores ven en los programas que miras en la TV mientras crees que están distraídos jugando? ¿Y en las noticias que nos rodean? ¿Y en los comportamientos que son relevantes? ¿Qué conclusiones pueden extraer del tiempo que les dedicamos? ¿Y del que no les dedicamos?

¿Te has parado a pensar que en unos cuantos años estos niños vivirán la vida según los diferentes modelos que han tenido? No es necesario que tengas hijos para saber que puedes ser un modelo para los niños que te rodean. La responsabilidad de educar a un niño no es exclusiva de los padres. En otras culturas más ‘primitivas’ todos los miembros de una comunidad se cuidan de los niños sean o no sean sus hijos. Pero es más, en muchas especies animales también ocurre lo mismo. Mira, te propongo un ejercicio. Intenta adoptar durante unos días el punto de vista de un niño, pero con la perspectiva de un adulto, con el objetivo de analizar los ejemplos que te rodean y que estás viviendo. Te animo a que lo intentes y a que compartas tus reflexiones conmigo.

Para poder controlar este terrible peligro necesitamos la colaboración de diferentes personas empezando por unos profesores motivados, formados, respetados y reconocidos, que sean capaces de apoyar su autoridad en la seguridad que proporciona la profesionalidad y la vocación; siguiendo por los programadores de la parrilla televisiva, los productores y otros agentes de los medios de comunicación; sin olvidarnos de los diseñadores de videojuegos o de los profesionales del marketing que utilizan a los niños para conseguir que sus padres compren su producto. Pero también somos responsables del ejemplo que les damos a los niños las anónimas personas del metro, de la calle, del parque y como no los padres, abuelos, tíos y demás familia. Y no nos olvidemos del papel crucial que tienen los líderes pensantes, los que deciden y los que tienen la capacidad de asignar el uso de las inversiones públicas.

¿Sabes que puedes hacer para ser un buen ejemplo para los niños que te rodean? Pues exigirte lo mejor de ti mismo, vivir con coherencia y llevar una vida ejemplar y respetuosa. ¿Crees que es muy complicado?

Cuando desfallezcas en tu propósito recuerda que los niños no pueden elegir lo que ven, pero tú sí que puedes elegir lo que les vas a mostrar.

"NO TE PREOCUPES PORQUE TUS HIJOS NO TE ESCUCHAN, PREOCÚPATE PORQUE TE OBSERVAN TODO EL DIA "

06 de maig 2014

72.007 ALUMNES DE SISÈ COMENCEN LES PROVES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES 2014

És el sisè curs consecutiu que es fan les proves d'avaluació de llengua catalana, castellana, matemàtiques i llengua estrangera.
Foto: ACN
D'aquesta manera, es pretén facilitar el trànsit de l'educació primària a la secundària i obtenir informació sobre els punts forts i febles en l'ensenyament

Un total de 72.007 alumnes realitzen aquest dimarts i dimecres la prova d'avaluació de sisè de primària, que avalua el grau d'assoliment de les competències bàsiques en acabar l'etapa. Aquesta prova, organitzada pel departament d'Ensenyament per sisè any consecutiu, ha arrencat a les 9 del matí d'aquest dimarts als 2.182 centres educatius del territori que imparteixen aquesta etapa de qualsevol titularitat. Els alumnes seran avaluats aquest dimarts en llengua catalana i matemàtiques, a més de l'aranès per a 86 alumnes de la Vall d'Aran, i demà dimecres serà el torn del castellà i la primera llengua estrangera. En aquest a última prova un total de 71.657 alumnes faran la prova en anglès i 350 en llengua francesa.

Els resultats d'aquesta no tenen efecte a final de curs en l'estudiant, però si que permetran al departament i als centres disposar d'informació sobre els punts forts i els punts febles dels seus alumnes.

En la prova d'avaluació de sisè de primària, dissenyada pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, hi participaran aquest any un total de 2.182 centres d'arreu del país que imparteixen aquesta etapa. Un total de 3.007 aplicadors controlaran la correcta realització de les proves i 1.023 correctors les corregiran.

La prova d'avaluació, que se celebra per 6è any consecutiu, incorpora enguany com a novetat un full adjunt per tal que els alumnes puguin respondre les preguntes tancades, i que fins ara es responien en el mateix quadern de les proves.

D'aquesta manera, Catalunya s'adapta al mètode de correcció d'altres països europeus i comunitats autònomes. Alhora, s'agilita la correcció de les proves, ja que aquestes respostes es podran corregir de forma més ràpida a través d'un lector òptic.

Els quaderns de llengua catalana i castellana avaluaran la comprensió lectora, l'expressió escrita i l'ortografia a través d'un dictat. El de llengua estrangera avalua la comprensió lectora i oral mitjançant ítems tancats i l'expressió escrita amb l'elaboració d'una breu producció per mesurar la competència discursiva i lingüística.

Finalment, la competència matemàtica avalua l'habilitat de l'alumnat per comprendre i interpretar diferents tipus d'exercicis i problemes, amb ítems referits a la numeració i càlcul, l'espai, mesura i lectura de gràfics, i les relacions i canvi.

L'avaluació de sisè de primària mesura el grau d'assoliment de competències bàsiques en acabar l'educació primària i proporciona informació sobre el sistema educatiu català. Aquesta prova permet als centres tenir informació dels seus punts forts i febles, i a les famílies dels alumnes conèixer quin és el grau d'assoliment de les competències bàsiques en acabar l'etapa obligatòria.

D'aquesta manera, es facilita el trànsit de l'educació primària a la secundària, ja que els alumnes que no superin alguna de les competències avaluades disposaran de material per treballar els diferents àmbits durant el període d'estiu. La prova també permet al centre, amb el suport de la inspecció educativa, incidir en el punts més febles i així millorar de cara als nous alumnes.

Els centres i les famílies rebran un informe abans d'acabar el curs escolar amb informació sobre els resultat obtinguts, en el cas dels centres referent al conjunt de l'alumnat i en el cas de les famílies referent al seu fill/a.

02 de maig 2014

ACTE DE PRESENTACIÓ DEL PROJECTE DE L'ESCOLA: OBERT A TOTHOM!


Maqueta feta pels nens de l'escola
Acte simbòlic primera pedra de 20/6/2010
Benvolgudes famílies,
Reserveu-vos una estona a la vostra agenda, que l'ocasió s'ho val!

Us informem que la presentació oficial del projecte de la nova construcció de l'Escola El Vinyet , és un acte obert a tothom.

La presentació serà el proper dimecres dia 7 de maig a les 12.30 h del migdia a la sala de plens de l'Ajuntament de Solsona.

És un acte molt important en el que us animem, a les famílies que us sigui possible, a assistir-hi i participar-hi!

Ens trobem allà!

Salutacions,
La Junta de l'Ampa