Breaking News

12 de desembre 2013

EL TAULER DE DAMES (1) - MULTIPLICAR AMB EL TAULER MONTESSORI

Aquest es l'anomenat "Tauler de dames" que s'usa per a "multiplicacions grans", segur que ja l'haureu vist a l'escola.

El dia del Taller de Materials que ens va oferir l'escola, ens varem poder iniciar en el funcionament d'aquest material. Amb aquest post i els següents, intentarem aprendre'n una mica més. Utilitzant el "tauler de dames" generem una imatge mental de la multiplicació que estem fent.


MULTIPLIQUEM 247 X 2

El tauler és una taula de doble entrada com aquesta, en la que ubicarem els números a multiplicar: volem resoldre, per exemple, 247 x 2.

Volem multiplicar per 2 unitats i per tant el 2 va a la primera fila (la de més avall), corresponent a les unitats. 

247 = 2 centenes, 4 desenes i 7 unitats. 
El 2 va al lloc de les centenes, el 4 al de les desenes i el 7 al de les unitats...


LES PERLES MONTESSORI

Amb el tauler de dames s'utilitzen les perles Montessori que són seqüències de perles unides amb filferro, per a cadascun dels dígits, on cada número té un color assignat d'acord al quadre adjunt.

(Compte amb els colors! Els colors són una convenció internacional Montessori i són diferents dels colors de Cuisenaire!)
COM HO FEM?

Ara observem que hem de fer a cada casella:
2 x 7 = 2 vegades 7
2 x 4 = 2 vegades 4
2 x 2 = 2 vegades 2

Col·loquem les seqüències de perles que necessitem a cada casella... Cada número, per exemple el 2, es representa per una seqüència de dues boletes verdes, el 4 per quatre boletes grogues,...SIMPLIFIQUEM

Després cal insistir en una norma important: a cada casella només hi pot quedar una seqüència de perles, no dos o més, per tant hem de simplificar.


A la casella de les unitats hi tenim 14 perles = 10 + 4, per tant deixem només 4 perles a la primera casella i les 10 restants les passem a la casella de les desenes com 1 perla. A la casella de les desenes hi teníem 8 perles + 1 que hi posarem ara. Les agruparem en una sola seqüència de 9 perles.LLEGIM EL RESULTAT

A la casella de les centenes agruparem les 4 perles en una sola seqüència de perles. 

Ara, un cop simplificat, podem llegir el resultat: 247 x 2 = 494

Reaccions:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar