Breaking News

04 de desembre 2012

S.O.S! SALVEM L'ESCOLA EN CATALÀ!

Ahir es va presentar l'esborrany de la nova Llei de l'educació de la que, a tall personal, diria moltes coses i segurament totes "políticament incorrectes", per això us deixo un fantàstic article d'en Joel Artigas d'Educació i les TIC, que il·lustra com cap aquest darrer despropòsit del ministre Wert.

"Bé, per avui ja tenia una entrada preparada, però no m'he pogut estar d'exposar-vos un dels temes educatius que estan tenint més ressò en les últimes hores. Com bé sabreu ahir el Ministre d'Educació, Cultura i Esport, el senyor José Ignacio Wert, va presentar als consellers autonòmics un esborrany de la Llei Orgànica LOMCE que pretén garantir als alumnes que ho desitgin l'ensenyament del castellà a les comunitats autònomes amb llengua cooficial. Les escoles hauran d'oferir als pares la possibilitat d'escollir la llengua vehicular (o sigui el castellà) i, si no hi ha aquesta oferta a les escoles públiques, ni a les concertades, els Governs autonòmics hauran de contribuir en les despeses d'escolarització als centres privats. 
Irene Rigau, Consellera d'Educació en funcions, ha dit que es tracta de la major ofensiva que s'ha fet al català des del 1978, ha afegit que aquesta reforma atempta sobre el model d'escola, ja que autoritza als pares a escollir la llengua vehicular. Segons Irene Rigau, aquesta reforma educativa pretén:  
  • Classificar les matèries en categories, de tal manera que situa la llengua catalana en última posició. El projecte de llei divideix les assignatures en: troncals (el castellà i la primera llengua estrangera); les específiques (la segona llengua estrangera); i, les especialitats (el català). 
  • Examinar i avaluar els alumnes de primària de la capacitat comunicativa en la seva llengua materna. 
  • Obtenir el títol d'ESO i Batxillerat sense haver-nos examinat de la llengua catalana.

Rigau ha tornat a defensar la legalitat del model d'immersió lingüística emparant-se en la llei d'educació de Catalunya (LEC). “La LEC –ha insistit la consellera– deixa clar que no s'han de separar els infants per raó de llengua. I aquesta és la fortalesa del nostre model d'escola.” Perquè us en feu una idea, aquests són els titulars d'alguns dels diaris que ens acompanyen el dia d'avui:  
El País - "Wert endureix la seva llei per obligar Catalunya a escolaritzar en castellà", El Periódico - "Wert relega el català a quarta llengua escolar", La Vanguardia - "La reforma de Wert amenaça la immersió lingüística", El Punt Avui - "Bomba lingüística", L'Ara - "Cop d'estat contra el català" 
Sense cap mena de dubte, aquest primer esborrany que ens presenta el Ministre Wert és un atac directe a l'escola i a la llengua catalana. La famosa declaració d'espanyolitzar els alumnes catalans cada cop és més aprop de fer-se realitat. Fa uns 30 anys que s'està lluitant per construir un model d'escola que es basa en la no separació dels infants i joves per raó de la llengua, un model constituït per diferents elements que fa possible el coneixement de les llengües oficials per part de tot l'alumnat en acabar l'ensenyament obligatòri i, evitar la fractura de les diferències lingüístiques, afavoreix la cohesió social (...). Si en vols saber més sobre el model d'escola catalana, no et perdis aquest article. 
Tal i com ens descriu Rosa Sensat a l'article Ep! Mestres, quan es parla d'espanyolitzar, catalanitzar, italianitzar, (...) es pressuposa una idea de sistema educatiu que considera l’escola com un espai per a l’adoctrinament polític, per al modelatge de les consciències cíviques i ètiques de l’alumnat basant-se en una imposició política, nascuda del poder, i que pretén la ruptura de tota forma de diversitat. Talment com si estiguéssim assistint a les declaracions d’intencions d’un ministre del segle XIX que pretén instrumentalitzar l’escola a favor de la construcció de l’estat nació modern. Creieu que aquest esborrany ens durà cap a un avenç educatiu? Es tracta de millorar l'educació o d'empitjorar-la? Creieu que tot això és un pla per "netejar" l'educació en català? 
... Bé, senyor Wert, se m'acudirien mil preguntes per qüestionar aquesta nova reforma que té entre mans i que, per cert, d'educativa no en té res! Deixi de fer-se el despistat i de practicar mala política, l'avenç educatiu no està en retornar a l'època franquista de la que tots en vam sortir perjudicats. Tingui clar que aquí no pararem de lluitar per aturar aquesta "Wertgonya", sortirem el carrer, cridarem i ens quedarem sense veu per donar a conèixer el nostre malestar.  
La llengua catalana és la nostra identitat, la nostra cultura, el nostre dia a dia..., i lluitarem perquè així ho segueixi sent, no ho dubti pas!                       Joel Artigas (04/12/12) "

D'altra banda els portaveus de Somescola han comparegut en roda de premsa per criticar que l’esborrany de llei porta la política educativa a un retorn d’un passat predemocràtic. És a dir: el control doctrinal de l’educació, la recentralització del sistema, la minorització de les llengües no castellanes, amb especial malvolença contra l’escola catalana i els programes d’immersió lingüística que han representat un dels millors èxits del nostre sistema educatiu en els darrers 30 anys. Les entitats han cridat el país a mobilitzar-se en defensa de l'escola en català.

Somescola ha afegit que el text és un atemptat a la llengua, a la cohesió social i a la promoció d’igualtat d’oportunitats que han presidit l’escola catalana. En aquest sentit ha afegit que la gravetat del moment és màxima perquè mai ens havien proposat que esborréssim 35 anys d’escola democràtica catalana i, per tant, ha exigit al Govern la màxima contundència en la defensa d’un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots. Així mateix Somescola ha cridat a tots els centres escolars i educatius de Catalunya a un pronunciament unànim i a l’oportuna mobilització de tota la societat catalana en defensa de la nostra escola.



2 comentaris:

  1. Es que és molt fort!! Aquest tio està dinamitant la convivència!! Que ens deixin tranquils ja!

    ResponElimina
  2. Estaria bé fer algun tipus d'acció per demostrar el nostre descontent. A nivell d'escola o de Solsona hi ha alguna cosa pensada?

    ResponElimina

Gràcies per comentar