Breaking News

06 de juny 2012

RIGAU AUTORITZA L'ÚS DE CARMANYOLES AL COL·LEGI

Informació publicada en la página 32 de la secció de Sociedad de l'edició impresa de El Periódico del dia 06 de juny de 2012.

La Generalitat ha decidit permetre que col·legis i instituts catalans implantin, si així ho decideix la seva comunitat educativa, serveis de carmanyola com a alternativa al menjador escolar convencional.


Foto: El Periódico

La Conselleria d'Ensenyament està preparant «unes recomanacions» perquè els centres que ho considerin convenient autoritzin els alumnes a consumir dins del centre aliments preparats a casa, van confirmar ahir fonts del departament que dirigeix Irene Rigau.

La decisió, que s'adopta després de mantenir diverses reunions amb les associacions de pares, «serà efectiva, amb tota probabilitat, a partir del curs vinent», va indicar una portaveu del departament. El que farà Ensenyament és dictar unes recomanacions, d'acord amb Salut, «per als centres que decideixin permetre l'ús de les carmanyoles, sempre que el consell escolar ho aprovi prèviament», va precisar ahir Pere Farriol, president de la Fapaes, la federació de famílies que ha encapçalat aquesta reivindicació.

Segons Farriol, el nou protocol inclourà «mesures orientadores» per als centres que finalment acceptin l'entrada de les carmanyoles, fins ara prohibides a les escoles de primària. ¿Mesures de quin tipus? «Seran, amb tota probabilitat, qüestions sanitàries i nutricionals, com per exemple, quins aliments són més peribles o com s'ha de confeccionar una dieta variada».

Les associacions de pares també esperen que la conselleria determini en aquest mateix document els criteris sobre com han de ser els espais destinats a menjador i «els serveis que hi ha d'haver, com ara microones, neveres i gerres d'aigua», va assenyalar. «Esperem que així s'acabi amb els nens havent de menjar en un banc del pati», va confiar el president de la Fapaes.

Faltarà resoldre, va admetre Farriol, «qui vigila els nois». Per a això, hi ha diferents opcions, va suggerir, «o contractar monitors específics o que sorgeixin voluntaris de les ampas per prestar el servei». Sigui com sigui, el servei no tindrà un cost zero per a les famílies.

150 EUROS MENSUALS / La principal motivació dels alumnes que dinen de carmanyola -«normalment estudiants d'institut, sobretot, dels cursos superiors», va assegurar Farriol- és l'econòmica. «Cada vegada hi ha més famílies a Catalunya que no es poden permetre els 150 euros que costa, de mitjana, un mes de menjador escolar», va dir.

De fet, aquest servei ha registrat en els últims dos anys una caiguda d'usuaris d'entre el 15% i el 20%, calculen les principals federacions de pares d'alumnes de Catalunya. També les empreses que coordinen els menjadors reconeixen, molt a desgrat seu, el descens.

Fins ara, l'ús de la carmanyola a les escoles no estava regulat. «En alguns centres, estava directament prohibit. En altres, s'havien habilitat sales per als nois que porten el menjar preparat de casa», va indicar Farriol. Malgrat el buit legal existent fins ara, la Fapaes ha detectat una trentena de centres a Catalunya amb un nombre significatiu d'estudiants que mengen aliments preparats a casa.

LA SISENA HORA / Mentrestant, també ahir, la Fapac va anunciar que recorrerà davant del Tribunal Constitucional el veto que ha imposat la mesa del Parlament a la iniciativa legislativa popular (ILP) per a la recuperació de la sisena hora a totes les escoles. «Ja s'han recollit més de 48.000 firmes», va dir Héctor Silveira, responsable de la iniciativa, que aviat espera arribar a les 50.000 requerides.

Edició Impresa El Periódico

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar