Breaking News

17 de març 2015

GAUDIM DELS LLIBRES AMB MONTSE COLILLES


Anem a gaudir dels llibres. El passat divendres vàrem poder disfrutar a l’Escola el Vinyet, de la xerrada oberta a tothom a càrrec de la Montse Colilles: “Llibres d’artista, àlbums i llibres il·lustrats per a totes les edats”, organitzada per l’Ampa.

Just entrar a l’espai de la biblioteca, on es guarden els tresors mes preuats de l’escola: els llibres i les seves històries, la Montse va sorprendre gratament a totes les persones que es varen interessar en la xerrada, amb l'exposició d’una gran varietat de llibres d’artista: àlbums il·lustrats, llibres il·lustrats, pop-ups..., un veritable regal per a tots els sentits. Alguns dels llibres exposats es troben a la mateixa biblioteca de l’escola, però de la resta que va portar la Montse n’hem agafat bona nota per a tenir-los molt en compte de cara a properes inversions i ampliar el fons bibliogràfic amb obres que, si o si, han d’estar a l’abast dels alumnes.


Hi veiem llibres de tota mena, de totes les mides, vàries formes, moltes tècniques diferents, textures i multitud de colors, per menuts, per a gent gran, per a adults... Alguns títols són clàssics de la literatura tradicional, il·lustrats curosament, i amb un nivell de detall que impressionen; d’altres són pures obres d’art que et xiuxiuegen que els agafis amb guants de cotó, alguns fins i tot no requereixen de text ja que les imatges t’ho expliquen tot; tots ells per descobrir, tots amb una història diferent per gaudir.

Ens va explicar des de les adaptacions dels grans clàssics com “La Caputxeta Vermella” (Símbols Editors), il·lustrat per Roberto Innocenti, on es desenvolupa la història en un entorn urbà d’imatges espectaculars no adreçades al públic infantil i “El soldadito de plomo” (Lóguez) de Jörg Müller una adaptació del clàssic de Hans Christian Andersen en un àlbum que no et deixarà indiferent amb imatges hiperrealistes (gairebé de qualitat fotogràfica), fins a “Alícia al país de les meravelles” (Baula), el clàssic de Lewis Carroll amb extraordinaris dibuixos de l’artista Rébecca Dautremer.


D’altres llibres, més pensats per al públic adult, com “La Ventana” (Barbara Fiore) de Sean Chuang, una visió del mon cada vegada mes caòtic amb 224 pàgines carregades d’il·lustracions descomunals, “Arrugas” (Astiberri), de Paco Roca on tracta temes com l’Alzheimer o la demència senil, “Noms Robats” (Cruïlla), de Josep Anton Tàssies, un relat sobre l’assetjament escolar, “Julia, la niña que tenia sombra de Chico” (El Jinete Azul), de Christian Bruel i Anne Galland, i il·lustrat per Anne Bozellec.

Una ullada als llibres tipus pop-up de caire diferenciat obren un munt de possibilitats de descoberta, com l’abecedari il·lustrat per als més petits “ABC” (Kókinos) de Marion Bataille, “Bestioles” (Broché) de Gabrielle Wiehe o “La selva del peresós” (Cruïlla), de Sophie Stradi, il·lustrat per Louis Rigaud i Anouck Boisrobert.


També obrírem els llibres de coneixements on s’il·lustra el mon natural, la cultura o la poesia. Exemples com “Mirar con Lupa” (Edicions 62), de Claire d’Harcourt, de gran format, on hi tenen cabuda grans obres d’art d’èpoques i estils molt diferents (des de un papir egipci a un mosaic bizantí del segle VI), “Enanos y Mastodontes” (Océano Travesía) amb fotografies i pàgines per desplegar amb un munt d’imatges d’animals a tamany natural.

Vàrem tenir la sort de poder descobrir i tastar diferents llibres d’artista dels quals en destacarem tres obres:

“Little eyes” (Coffret) del gran Katsumi Komagata, una obra fascinant de 10 llibrets creada arrel del naixement de la seva filla per tal de provocar la sorpresa i el descobriment, potenciar la creativitat i fomentar la relació entre pares/mares i fills/es.

“Un livre pour toi” (Seuil Jeunesse) de Kveta Pacovska. Una obra mestre de 25x25 que es transforma en un desplegable en acordió de 12 metres de llarg, amb un univers de formes, colors i una associació d’idees per fer un gran viatge de infinites possibilitats.

“I Prelibri” (Corraini) de Bruno Munari. Aquest autor trobava els llibres infantils aburrits i sense sorpreses i per aquest motiu va decidir fer-los ell mateix per al seu fill. Es un plaer poder tenir a les mans aquesta obra indescriptible que inclou 12 llibrets per als quals els estímuls sensorials són constants, s’han de veure, tocar, compartir i experimentar.

No va passar per alt els tres grans llibres referents en el mon dels il·lustrats:


“El petit Blau i el petit Groc” (Kalandraka) de Leo Lionni. L’editorial recupera aquesta senzillesa magistral de l’any 1959 originat per l’autor durant un viatge en tren per entretenir als seus nets amb dos trossos de paper de seda i on es transmeten els valors de l’amistat, la innocència, la identitat, la solidaritat i la comprensió.

“Allà on viuen els monstres” (Kalandraka) de Maurice Sendak. Castigat sense sopar, en Max inicia una aventura que va de la realitat a la ficció, a través del temps i de l’espai. Es tracta de l’àlbum il·lustrat per excel·lència. Publicat per primer cop el 1963, no deixà indiferent a ningú, no acceptat i considerat incorrecte per alguns psicòlegs de l’època atès que podia generar temor i pors als nens. Tot i això es va convertir en un dels llibres mes apreciats per la literatura infantil; guardonat amb nombroses i importants distincions (inclosa la seva adaptació cinematogràfica l’any 2009). No us perdeu aquest enllaç a una entrevista amb l’autor: http://www.teledocumentales.com/maurice-sendak-donde-viven-los-monstruos/

“El petit globus vermell” (Kalandraka) de Iela Mari, de 1967, resultat del treball que va dur a terme sobre la percepció visual dels més petits, és un àlbum il·lustrat sense text que relata la metamorfosi d’un globus. Relat brillant del que pot arribar a passar per la ment d’un infant. https://vimeo.com/12772228


Ens va ensenyar i explicar com si fóssim els seus nens, altres meravelles com “Todo un mundo” (Anaya) de Katy Couprie i Antonin Louchard, “Buenas noches Gorila” (Ekaré) de Peggy Rathmann, “L’album d’Adele” (Gallimard) de Claude Ponti, “El Lobo rojo” (Lóguez) de Friedrich Karl Waechter. D’altres com “En NAT i el secret de l’esperança” (Baula) de Rébecca Dautremer, “La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap” (Kalandraka) de Werner Holzwart il·lustrat per Wolf Erlbruch, no us deixaran indiferents.


Independentment del contingut pedagògic, moral, emocional o sensitiu d’aquests llibres, el seu objectiu ha de ser el simple gaudi de la seva descoberta i sobretot del fet de compartir-los, no sols amb els nostres fills i filles sinó també amb la resta de família, amics i coneguts, ja que hi ha obres per totes les edats i tots els gustos, amb veritables obres d’art.

És un mon tan ampli i apassionant que us adjuntem el document amb la relació de llibreries, biblioteques, revistes, butlletins, blogs, DVD, entrevistes, webs d’autor, entrevistes, articles d’interès i bibliografia que ens va proporcionar la Montse per ampliar el ventall d’opcions que ja tenim actualment.

Sens dubte la llista seria enorme i l’aportació que ens va fer d’aquestes grans obres i d’altres fonts d’informació, de les quals no es pretén fer-ne una publicitat gratuïta, sinó ajudar a les famílies a la fascinant tasca de compartir els nostres moments amb els que mes estimem.

Gràcies Montse per obrir-nos aquesta porta tant gran!!


1 comentari:

Gràcies per comentar