Breaking News

30 de maig 2013

MATERIAL MATEMÀTIC: EL GEOPLÀ

Avui parlarem del GEOPLÀ, aquell gran desconegut! ;)

El geoplà és un material dissenyat per Caleb Gategno, que està format per una planxa quadrada, on hi ha una sèrie de claus o pivots. Permet construir, mitjançant gomes elàstiques, preferentment de colors, diferents formes geomètriques.

En primer lloc hem de tenir molt present que els objectes geomètrics bàsics (punt, línea, superfície, paral·leles, angles,...) semblen molt elementals però no ho són tant, ja que per a comprendre'ls cal tenir cert nivell d'abstracció. Per això és molt important disposar de material concret per a l'estudi de la geometria, que ens permetrà copsar la idea d'un manera visual.  

El geoplà consisteix en un quadrat de fusta o plàstic amb una retícula regular de claus o "piuets". Es pot comprar, però també el podem fabricar a casa.

GEOPLÀ QUADRAT


És el més utilitzat habitualment. Es dibuixen línies horitzontals i verticals, fent una quadrícula d'un, dos o tres centímetres de costat, al vostre gust, i es claven les puntes a cada vèrtex.

Amb aquest geoplà es poden fer mil i una activitats i problemes, es poden treballar les simetries, les seriacions, els polígons... 

Laberint de bales amb gomes de colors

Treball lliure amb el geoplà

Exemples de problemes:
 


GEOPLÀ TRIANGULAR (isomètric):


Es dibuixen línies horitzontals paral·leles amb una distància d'un centímetre entre elles. A la primera línia es fan marques, per exemple, cada 2 cm i en la següent, es fa la primera marca a un centímetre a partir de la que es continua marcant a 2 cm, com abans, repetint el patró fins al final.


El resultat és una malla feta de triangles equilàters sobre el que també es poden fer treballs molt interessants; la trama isomètrica va molt bé per dibuixar algunes figures tridimensionals.



GEOPLÀ CIRCULAR:


Amb un compàs, fem una circumferència. Dibuixem circumferències més petites, sempre a la mateixa distància i dividim cadascuna d'elles en 12, 24,... parts. En cada punt marcat, incloent el centre es clava una punta. 

Aquesta col·lecció de punts a la mateixa distància uns dels altres, ens permet construir polígons regulars de 3, 4, 5, 6, 8, 12 i 24 costats. 

Serveix també per a estudiar les propietats dels elements de la circumferència i de les figures subscrites en ella. Els més freqüents són els de 24 punts.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar