Breaking News

09 de desembre 2011

PREPARANT EL NADAL... EL TIÓ!

ELTIÓ DE NADAL

El Tió de Nadal és una tradició familiar que es celebra en moltes llars catalanes en les dates nadalenques.

Tot comença uns dies abans del 25 de desembre, normalment a partir del dia de la Puríssima (8 de desembre) o a més tardar per Santa Llúcia (13 de desembre), quan es va a buscar la soca d’arbre al bosc, o bé es recupera el tió d'anys anteriors.

A partir d’aquell dia i fins la nit de Nadal, la mainada té cura d'aquest tronc que un bon dia arriba a casa: li dóna de menjar i beure cada nit i el tapa amb una manta perquè no passi fred. Matí rera matí, el menjar que han posat al tió desapareix i aquesta presència màgica, que s'està a la cuina o menjador de casa, formarà part de la familia fins la nit de Nadal.

La nit de Nadal, o en algunes cases el mateix dia de Nadal, se’l fa cagar repetidament a base d’engegar-li cops de bastó alhora que se li canta una cançó tradicional.
  • Què li hem de donar per menjar? Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodó (excepte palla): garrofes, carabassa, i verdura de poc valor: els nens de pagès no tenen, doncs, cap dificultat a l’hora d’aconseguir menjar per al Tió.
  • Què ens cagarà el Tió si el cuidem bé? Tradicionalment, el Tió mai no caga objectes grossos (aquests ja els porten els Reis) sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, etc... Excepcionalment pot cagar regals més grans, però no és habitual.  Per indicar que ja no vol cagar res més, caga un arengada ben salada, un all, una ceba...
Vegeu la pàgina de jocs de Nadal i també La carta als Reis


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar