Breaking News

23 de setembre 2015

ELS ESCACS COM A EINA EDUCATIVA

A l'escola, l'AMPA ofereix des del curs passat l'extraescolar d'escacs per als nens de primària amb el Mestre Català d'Escacs Joan Figueras, amb una molt bona acollida.

Moltes escoles ja incorporen aquesta activitat, ja sigui dins l'horari lectiu o bé com a extraescolar, però quins beneficis els aporta la pràctica d'aquest esport?


No es tracta de formar jugadors professionals ja a l'escola, sinó d'aplicar els escacs com a eina d'aprenentatge, aprofitant els seus avantatges per a millorar determinades capacitats cognitives, com el càlcul mental o la concentració. De fet, la llista d'habilitats que poden potenciar-se amb els escacs és força llarga. En podem destacar les següents:

  1. Capacitat de concentració i atenció: Sabies que els escacs estan cada vegada millor considerats com a tractament per a estudiants amb TDA? El jugador ha d'estar atent als moviments del contrari i les relacions entre les peces per a no perdre informació rellevant.
  2. Memòria: Encara que la memòria no és més que una part de tot el treball cognitiu que intervé en el desenvolupament d'una partida d'escacs, un vell estudi de 1985 demostrava que els estudiants que el practicaven destacaven per la seva millor memòria en totes les matèries. 
  3. Raonament lògic i càlcul de riscos: Els escacs impliquen la necessitat de valorar les relacions entre les figures i anticipar els possibles moviments del contrari. 
  4. Paciència i disciplina: Els escacs necessiten, molt més que altres jocs de taula, una bona planificació. El foment de la reflexió contribueix a l'aprenentatge del control dels impulsos, un valor que s'ha de tenir en compte en l'educació dels més petits. 
  5. Percepció i càlcul espacial: Visualitzar el tauler en el seu conjunt, i orientar-se en el moviment de les figures i la seva col·locació sobre el tauler és una de les habilitats bàsiques en els escacs, i es practica de manera natural durant la partida.   
Però, poden incorporar-se els escacs a les classes amb estudiants de totes les edats? Per descomptat! Les diverses experiències que s'estan duent a terme en diferents centres educatius ens demostren que els escacs pot adreçar-se a nens de totes les edats, adaptant-lo sempre a les característiques de cada grup.

5 recursos educatius per a incorporar els escacs a l'aula o practicar a casa:

Gery’s game: Una història d'animació que pot servir per a cridar l'atenció dels nens sobre els escacs i compartir impressions. Guanyador d'un Òscar al Millor Curtmetratge d'Animació.

Escacs per a la vida: Una interessantíssima TEDTalk que va tenir lloc a Río de la Plata, impartida per Marina Rizzo, autora del llibre "Mis Primeros Pasos en Ajedrez".

ChessKid: Una pàgina web pensada per a que els més petits s'iniciïn en els escacs, en un entorn segur.

Juegos de ajedrez: Completa col·lecció d'enllaços i recursos per a poder practicar els escacs online, amb totes les variants que puguis imaginar. 

SparkChess: Basat en els escacs clàssics, aquest recurs et permetrà escollir entre tres nivells de dificultat i el color de les figures. També et permet descarregar l'aplicació i jugar offline.

Font: Tiching.com

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar