Breaking News

21 de març 2014

AVUI ÉS EL DIA MUNDIAL DE LA POESIA

El 21 de març va ser proclamat per la UNESCO com el Dia Mundial de la Poesia, i per a celebrar-ho, aprofitant que aquest any 2014, es celebra l'Any Vinyoli, us deixem un dels seus poemes en prosa, dedicat als mestres.
ELS NENS 
Els nens s’han escapat de l’escola i salten, riolers, pels turons que hi ha prop, tirant-se pedres de cotó fluix i boles de farina que els deixen blanquinosos. Tot d’una se’ls apareix un àngel immens de paper vermell, que els deixa atònits i meravellats. Tot el cel és de color vermell. Cantant i cridant i rodolant per terra, tornen feliços a l’escola i t’expliquen el que els ha esdevingut. Tu els dius que no devia ser cap àngel, sinó el reflex de la claror d’un núvol baix. Ells et repliquen, però, que no era cap àngel ni cap núvol, sinó el teu estel, que els protegia i els embadocava. Amb els teus ulls molt foscos i brillants has mirat els nens i has sentit “felicitat”.

Joan Vinyoli, 1978


Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels poetes més grans en llengua catalana del segle XX, i, probablement, la veu lírica més influent en tota la literatura que ha vingut després d’ell. El mestre Carles Riba ja en va saber copsar el talent, essent Vinyoli molt jove. I Salvador Espriu, que sempre li va fer costat i amb qui va mantenir una fructífera relació, va afirmar que la poesia de l’autor barceloní honoraria la lírica de qualsevol gran país.

Aquest 2014 s’escau el centenari del seu naixement (com també, al novembre d’enguany, el trentè aniversari de la seva mort). Per tal d’honorar la seva memòria i difondre’n l’obra i el llegat, el Departament de Cultura, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, promou l’Any Vinyoli tot al llarg de l’any present. Un any d’homenatge al gran poeta català que tindrà un caràcter cultural, cívic i participatiu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar