En Dani Villero ens ha enviat generosament la recepta de la seva paella, guanyadora al I Concurs de Paelles del Vinyet, celebrat a la Festa de Final de Curs d'aquest diumenge.
En la carta que ens ha fet arribar també aprofita per defensar-se de les acusacions de tongo en les votacions, que considera poc fonamentades! ;)
Arròs
de terra endins
Més enllà de les abundants i poc fonamentades
acusacions de "tongo", alguns papes i mames em van demanar la recepta de la
paella, que adjunto més avall, juntament amb algunes consideracions. Veureu que
el resultat final va ser més fruit de la casualitat que d’una recepta ben contrastada
i planificada. Això si, tenia alguns asos amagats...
En qualsevol cas, que la balança es decantés
cap a l’èxit va ser gràcies a la tasca de tots els companys foranis, Carles, Marta,
Timo, Núria, Aitor, Miriam, Berta, Dani, Rafel, Marta i Magda, i dels peques
que van estar remenant tot el que van poder. I també de les altres colles
arrossaires i la seva generositat i bona feina als fogons. De tots vaig treure
molt bones idees, algunes posades en pràctica sobre la marxa, i d’altres que
segur incorporaré en futurs arrossos. Moltes gràcies!
Bon profit!
Ingredients per una paella per a 10 persones:
1 kg. d’arròs
2 nyores
1 ceba mitjana
tallada en juliana
1 pebrot vermell
tallat a daus
1 pebrot verd
tallat a daus
200 gr. mongeta
tendra trossejada al gust
150 gr. de tomàquet
triturat
1 pollastre
desossat i tallat al gust
1 conill tallat per
arròs
6 salsitxes
tallades al gust
1. Confitar les nyores amb oli abundant i a baixa temperatura. Un cop
confitada, es tritura la nyora amb el mateix oli per obtenir un oli “nyorat”
que servirà de base per cuinar la marca de l’arròs.
Aquest pas em va sortir malament: vaig escalfar massa l’oli
i les nyores es van torrar. Vaig estar a punt de llençar-ho, però em va saber
greu i vaig triturar-ho obtenint un oli molt fosc, que va acabar tenyint tot
l’arròs.
2. Salpebrem el tall i el daurem amb l’oli “nyorat”. Un cop cuita la
deixem a banda.
Com la carn va quedar un mica eixuta, em vaig tirar de
la moto i vaig afegir la ceba per deixar-la més melosa.
3. Sofregim el pebrot verd i vermell, i la mongeta tendra en l’oli marcat
per la nyora i la carn (afegint més oli si cal) i amb foc alegre, i finalment
afegim el tomàquet i ho deixem reduir una mica amb el foc més suau.
Noteu que la ceba la vaig incorporar en el pas anterior
i, per tant, va quedar cuita juntament amb la carn.
4. Afegim el tall al sofregit i ho cobrim amb el brou i ho portem a
ebullició.
Això no ho havia fet mai així. Normalment feia bullir el
brou a banda i abans de posar-lo a la paella li donava a l’arròs un cop de
sofregit. Com no podia bullir el brou, vaig copiar al Carles Santana i el vaig
bullir a la paella abans de tirar l’arròs.
5. Quan arrenca tot a bullir, escampem l’arròs per la paella assegurant-nos
que quedi uniformement repartit, i el deixem que es cogui tranquil·lament sense
remenar-ho. A mitja cocció (minut 10), escampem la picada d’all i julivert per
sobre de la paella, sense fregar ni remenar l’arròs. Acabem la cocció
controlant que l’arròs no quedi massa eixut. Tanquem el foc quan veiem que
l’arròs ja està gairebé al punt, i el tapem per a que acabi la cocció mentre
ens entaulem.
Aquesta és la part més fàcil i alhora la més delicada
doncs qualsevol errada pot arruïnar el resultat final. Aquí em vaig tornar a arriscar
amb la picada, que no havia posat mai en una paella. Això i l’aigua bullida de les
mames fulletes i tortugues ens van salvar del desastre.
Moltes gràcies, Dani!
Bravo Dani!! Mai una paella amb mongeta tendra havia tingut tant d'èxit! I no facis cas dels rumors,... ets el crac de la paella!!
ResponEliminaEva Casals (juas, juas)