Breaking News

18 de juny 2013

CURS 2012-2013: RECEPTA DE LA PAELLA GUANYADORA (by DANI VILLERO)

En Dani Villero ens ha enviat generosament la recepta de la seva paella, guanyadora al I Concurs de Paelles del Vinyet, celebrat a la Festa de Final de Curs d'aquest diumenge. 

En la carta que ens ha fet arribar també aprofita per defensar-se de les acusacions de tongo en les votacions, que considera poc fonamentades!   ;)


Arròs de terra endins

Més enllà de les abundants i poc fonamentades acusacions de "tongo", alguns papes i mames em van demanar la recepta de la paella, que adjunto més avall, juntament amb algunes consideracions. Veureu que el resultat final va ser més fruit de la casualitat que d’una recepta ben contrastada i planificada. Això si, tenia alguns asos amagats...

En qualsevol cas, que la balança es decantés cap a l’èxit va ser gràcies a la tasca de tots els companys foranis, Carles, Marta, Timo, Núria, Aitor, Miriam, Berta, Dani, Rafel, Marta i Magda, i dels peques que van estar remenant tot el que van poder. I també de les altres colles arrossaires i la seva generositat i bona feina als fogons. De tots vaig treure molt bones idees, algunes posades en pràctica sobre la marxa, i d’altres que segur incorporaré en futurs arrossos. Moltes gràcies!

Bon profit!

Ingredients per una paella per a 10 persones:
1 kg. d’arròs
3 l. de brou de pollastre
2 nyores
1 ceba mitjana tallada en juliana
1 pebrot vermell tallat a daus
1 pebrot verd tallat a daus
200 gr. mongeta tendra trossejada al gust
150 gr. de tomàquet triturat
1 pollastre desossat i tallat al gust
1 conill tallat per arròs
6 salsitxes tallades al gust

1.   Confitar les nyores amb oli abundant i a baixa temperatura. Un cop confitada, es tritura la nyora amb el mateix oli per obtenir un oli “nyorat” que servirà de base per cuinar la marca de l’arròs.
Aquest pas em va sortir malament: vaig escalfar massa l’oli i les nyores es van torrar. Vaig estar a punt de llençar-ho, però em va saber greu i vaig triturar-ho obtenint un oli molt fosc, que va acabar tenyint tot l’arròs.

2.     Salpebrem el tall i el daurem amb l’oli “nyorat”. Un cop cuita la deixem a banda.
Com la carn va quedar un mica eixuta, em vaig tirar de la moto i vaig afegir la ceba per deixar-la més melosa.

3.    Sofregim el pebrot verd i vermell, i la mongeta tendra en l’oli marcat per la nyora i la carn (afegint més oli si cal) i amb foc alegre, i finalment afegim el tomàquet i ho deixem reduir una mica amb el foc més suau.
Noteu que la ceba la vaig incorporar en el pas anterior i, per tant, va quedar cuita juntament amb la carn.

4.     Afegim el tall al sofregit i ho cobrim amb el brou i ho portem a ebullició.
Això no ho havia fet mai així. Normalment feia bullir el brou a banda i abans de posar-lo a la paella li donava a l’arròs un cop de sofregit. Com no podia bullir el brou, vaig copiar al Carles Santana i el vaig bullir a la paella abans de tirar l’arròs.

5.   Quan arrenca tot a bullir, escampem l’arròs per la paella assegurant-nos que quedi uniformement repartit, i el deixem que es cogui tranquil·lament sense remenar-ho. A mitja cocció (minut 10), escampem la picada d’all i julivert per sobre de la paella, sense fregar ni remenar l’arròs. Acabem la cocció controlant que l’arròs no quedi massa eixut. Tanquem el foc quan veiem que l’arròs ja està gairebé al punt, i el tapem per a que acabi la cocció mentre ens entaulem.
Aquesta és la part més fàcil i alhora la més delicada doncs qualsevol errada pot arruïnar el resultat final. Aquí em vaig tornar a arriscar amb la picada, que no havia posat mai en una paella. Això i l’aigua bullida de les mames fulletes i tortugues ens van salvar del desastre.

Moltes gràcies, Dani!

1 comentari:

  1. Bravo Dani!! Mai una paella amb mongeta tendra havia tingut tant d'èxit! I no facis cas dels rumors,... ets el crac de la paella!!



    Eva Casals (juas, juas)

    ResponElimina

Gràcies per comentar