Breaking News

29 de gener 2013

JUGUEM AMB EL KAPLA?

Què és el Kapla?



El Kapla és un joc pedagògic que gaudeix d'un ampli reconeixement a tots els centres educatius de França des de fa 20 anys. Podríem parlar de Kapla com un joc tradicional de construcció tot i que, alhora, és ben diferent i innovador, ja que té com a base per al joc peces rectangulars de fusta de pi, totes elles de la mateixa mida. A través de la combinació, sense encaixos, d'aquestes peces, es poden arribar a construir figures com les que es poden veure a les imatges.


Kapla és un joc que crea curiositat, desenvolupa la imaginació, l'esperit d'equilibri i la concentració. Els nens comencen un procés de creació original i exigent, triant i adaptant les formes; adopten tècniques i processos específics que demanen al mateix temps rigorositat i imaginació. El creador d'aquestes peces és Tom van der Bruggen, un historiador i antiquari holandès. El nom de Kapla ve de la unió de dues paraules holandeses, "kabouter plankjes", que signifiquen taules de gnom. Els jugadors només han "d'apilar" les peces per a construir animals reals o inventats, castells, ponts, i petites i grans estructures...

El Kapla permet el joc individual, però és especialment indicat per al treball en grup atès que fomenta el treball cooperatiu, de gran actualitat i vigència dins dels contexts escolars. 

Els nens han de col·laborar els uns amb els altres per assolir un objectiu comú, cadascun dels jugadors té la seva importància dins la construcció d'un tot, de manera que, alhora que es milloren aspectes com la imaginació, la creativitat, la concentració o la motricitat fina, els infants han de col·laborar amb els seus companys, planificant un procés de construcció, per a arribar a acords en benefici del grup.

Per a fer les construccions, el jugador ha de seguir la seva intuïció, analitzar les possibilitats que donen les peces i buscar la manera de fer les seves construccions imaginàries. El món de l'imaginari no exclou la importància del realisme: com més gran i aèria sigui la construcció, més important serà la reflexió que els jugadors han de fer sobre com ha de ser la seva base. 

Si voleu saber-ne més...
Kapla.cat
Jugar i jugar

El Kapla és pura experimentació, i potser per això atrapa tant a jugadors de totes les edats. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar