Breaking News

10 d’octubre 2013

MÉS MULTIPLICACIONS AMB MATERIAL MULTIBASE

Fa temps es van publicar uns quants articles de presentació del material Montessori de representació del sistema decimal (també anomenat "multibase"); allò que els nostres nens anomenen "el banc", recordeu?

Aquells articles, que podeu trobar a la pestanya Materials de la capçalera del blog, recullen vídeos explicatius del web Aprenent amb les mans explicant, de manera molt entenedora, com es fan diferents operacions matemàtiques amb aquest material.

No hi ha una única manera d'utilitzar el material, hi ha lleugeres variacions i diverses formes de plantejar les operacions que volem fer, per això avui us deixem un article que explica com multiplicar d'una manera una mica diferent respecte dels vídeos publicats a l'article Material Matemàtic: Vídeos 4.

Per a resoldre una multiplicació, per exemple, 15 per 12 podem:

- construir un rectangle de 15×12
- repetir 15 vegades 12
- repetir 12 vegades 15
- multiplicar una desena per una desena, i després les unitats.

En aquest cas el que farem és crear un "marc" que ens servirà per enquadrar la solució. Col·loquem en perpendicular les dues xifres, el 15 i el 12. 


Per a diferenciar bé el "marc" del resultat quedarà molt més visual si ho fem amb reglets de Cuisenaire. Després "cobrim" tot l'espai interior amb les peces que necessitem. Veurem que ens hi cap una centena, varies desenes i unes quantes unitats. Amb el material multibase veiem clarament que una desena multiplicada per una altra desena dóna com a resultat un centena.


Per a calcular el resultat apartem el "marc" i veiem quina quantitat ens resulta, fent els canvis que necessitem, per exemple 10 unitats les canviem per una desena, 10 desenes les canviem per una centena...

Multiplicar així és senzill, no sent necessari saber-se de memòria les taules de multiplicar. A més, fent-ho així, de manera geomètrica, es treballen conceptes com els quadrats i els rectangles, fonamentals per a continuar elaborant conceptes matemàtics. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar