Breaking News

09 de gener 2012

UNA MICA DE LLUM SOBRE ELS POLLS

Els polls salten?
El vinagre mata els polls?
Es pot prevenir la pediculosi?

Si has contestat SI tres vegades t’interessa continuar llegint aquest article.

Per a combatre l’enemic és necessari conèixer la seva forma de vida i prescindir d’una sèrie de creences que no per ancestrals i repetides són certes.
Primer de tot cal admetre que els polls són uns paràsits molt comuns, que qualsevol els pot agafar, sense que això hagi de ser una vergonya i en segon lloc, és molt important acceptar la responsabilitat de cadascú en la lluita col·lectiva per a poder detenir la seva propagació.
Res del que es faci per a tallar les infestacions serà eficaç si un sol pare o mare desisteix d’aquesta responsabilitat.

Cicle de vida i Costums

Els polls adults, situats en un cabell del cap, es posen en marxa automàticament quan senten una vibració del cabell i sempre es dirigeixen cap al lloc on aquesta es produeix. Els nens juguen molt pròxims i tenen tendència a ajuntar els caps, el que produeix aquestes vibracions.
Els polls no salten, com es creu erròniament, però si que es desplacen a alta velocitat.
Un poll sempre s’enganxarà a un cabell que li passi fregant, mai el perd.
Quan canvien de cap no solen anar sols en la seva expedició. No tenen temps per perdre i busquen immediatament dues coses: menjar i reproduir-se.
  1. Aliment: Solen instal·lar-se al principi del clatell i darrere les orelles, però també és habitual trobar-los al voltant de la goma de la cua de les nenes, si acaben d’agafar-los. Es fixen al cap i comencen a alimentar-se, el que provoca les primeres picors.
  2. Reproducció: Immediatament les femelles ponen les llémenes, fixades als cabells amb una mena de “ciment”. Entre set i vuit dies després les llémenes eclosionen alliberant nous polls. Una setmana més tard, aquest polls ja madurs tornen a reproduir-se. Uns migraran a altres caps i altres es quedaran on són. S’inicia un període d’infestació severa, amb intensa picor. En aquest moment conviuen polls en totes les seves fases de creixement, adults, joves, llémenes noves i llémenes seques.

Mesures de control

És habitual que no sapiguem reconèixer-los o que no els vegem bé.
Els polls es veuen bé en el cabell humit i les llémenes en el cabell sec, però no està de més utilitzar una lent d’augment.
Hi ha un mètode de detecció infal·lible, amb una llemenera (pinta) metàl·lica de farmàcia, no una de plàstic: després del bany, amb el cabell moll i pentinat, cal passar la llemenera per darrere les orelles i el clatell. Si hi ha algun poll, aquest s’enganxarà a la pinta i haurem de procedir a tractar el nostre fill o filla.

Tractament

Així que es té constància de la infestació, cal consultar el farmacèutic i seguir unes pautes d'actuació:

Prevenció del contagi a altres persones:
Cal comunicar-ho a les persones que conviuen amb l'infestat o tenen contacte amb ell.
Cal doncs comunicar-ho a l'escola.
S'han de desinfectar la roba i els llençols, les pintes i raspalls, les joguines i les estores i entapissats:
  • Roba i llençols: rentar a 55 graus C almenys durant 20 minuts.
  • Roba que no es pot rentar: netejar en sec o aplicar insecticida químic en pols.
  • Pintes i raspalls: rentar a 55 graus C durant 5-10 minuts o submergir-los 30 minuts en solució peliculicida.
  • Joguines (sobretot les de drap): rentar a 55¼C durant 5-10 minuts o segellar-les en una bossa de plàstic hermètica durant 2 setmanes.
  • Netejar el terra, estores i entapissats de l'habitació.

El tractament:
El tractament és només per a després d'una infestació. Mai per a una prevenció. Una vegada produïda la infestació, cal:
  • Adquirir en una farmàcia una loció antiparasitària. Cal seguir estrictament les instruccions dels diferents productes comercialitzats, tenint en compte que, amb molts d'aquests, s'haurà de repetir el tractament diverses vegades per tal de matar els polls que van sortint dels ous.
  • Mullar els cabells amb la loció. No estalviar-ne a la zona de darrere de les orelles i al clatell. Millor no cobrir el cap, però si es fa, fer-ho amb una gorra de plàstic.
  • Després del temps esmentat en les instruccions del producte, rentar el cap amb xampú.
  • El tractament s'ha de repetir: la primera setmana matarem els polls adults, la segona els recent nascuts i la tercera (si la infestació és severa) els endarrerits, per seguretat. Mentre el nen o nena estigui en tractament no utilitzeu condicionadors de cabell ni assecadors.
  • Els polls morts cauen amb una pentinada i les llémenes (ous) una vegada “desactivades” ja no són una amenaça. Caldrà treure-les pacientment amb la llemenera.
  • No oblidar de submergir en la loció pediculicida els objectes relacionats amb els cabells (pintes, raspalls, passadors, ornaments, etc.).
  • Pel que fa al vinagre, les àvies el recomanen per a reblanir el “ciment” que enganxa les llémenes al cabell, però el cert és que no té cap efecte sobre el poll.
  • La majoria de xampús i locions anti-polls, comercialitzades com a “prevenció”, ens podem trobar que siguin totalment ineficaces atès que els polls amb el temps han anat desenvolupant resistència, el temps de contacte amb el producte és massa curt i la concentració de fàrmac és baixa.
Conclusió

  • Els polls són una incomoditat per als pares, però sobretot són un enorme “incordio” per als pobres nens i nenes que els pateixen.
  • No hi ha manera de prevenir una pediculosi, ni de vacunar contra ella. No hi ha tractament preventiu, només mesures de control.
  • Tenir polls no ha de ser motiu de vergonya, però tampoc s’ha de treure-li importància o desatendre el problema.
  • El tractament de la pediculosi necessita temps i perseverança.
  • Si a l’aplicar un producte d’acord a les indicacions del fabricant, els polls no surten morts, aquest producte serà ineficaç (per possibles resistències adquirides) i caldrà canviar de producte o principi actiu.
  • Mai s’ha d’interrompre un tractament començat (fer la primera setmana i deixar-ho estar) perquè contribuirem a desenvolupar una nova resistència.
  • Els polls són un problema col·lectiu.
  • Recordeu: Res del que es faci per a tallar les infestacions serà eficaç si un sol pare o mare desisteix d’aquesta responsabilitat.
Més informació a:


7 comentaris:

  1. Que hi ha algú que no fa la feina bé o que senzillament passa del tema esta clar, perquè n'hi ha un tip de fer tractament i tractament i tornar-hi. Si no ens posem les piles no en sortirem!

    ResponElimina
  2. Penso lo mateix n'hi ha un tip de fer tractament i tractament i tornar-hi.
    Sense solució.

    ResponElimina
  3. Haurem de fer "el dia del poll" a l'escola i fer el tractament tots a la vegada! :))

    ResponElimina
  4. Recepta:
    Mullar el cap amb alcohol, tapar-lo amb paper film "plàstic", deixar-ho 10 min. i passar-hi el secador una estoneta per tot el cap, desprès netejar i assecar. I fora polls.

    ResponElimina
  5. Ah, perdoneu!!, s'ha de passar un cop finalitzar el procès de secador la pinta de polls.

    ResponElimina
  6. Una idea:
    Si poseu 10 gotes d'oli d'arbre de te per 250 ml de xampú és una molt bona manera de fer prevenció.
    Cal estrontollar l'ampolla abans d'aplicar el xampú al cap.
    No fa cap mal i és una manera de fer prevenció tot l'any.

    ResponElimina
  7. Oh no! Han tornat!! Al loro...

    ResponElimina

Gràcies per comentar